Toevoegingsadvocaat

Een toevoegingsadvocaat is hetzelfde als een pro deo advocaat of een advocaat van onvermogen. Een toevoegingsadvocaat  houdt in dat de kosten van rechtsbijstand worden vergoed door de Staat. 

Wat is een toevoeging?

De advocaat wordt door de Raad voor Rechtsbijstand toegevoegd aan een client voor het verlenen van rechtsbijstand. De advocaat ontvangt hiervoor ook een toevoeging van de Raad van Rechtsbijstand. Ook aan u wordt hiervan een kopie gestuurd. Wanneer de toevoeging is afgegeven weet u zeker dat de kosten van rechtsbijstand worden vergoed door de Staat. U hoeft dan niet meer bang te zijn dat u voor hoge advocatenkosten komt te staan.

Kom ik in aanmerking voor een toevoegingsadvocaat?

Of u in aanmerking komt voor een toevoegingsadvocaat is met name afhankelijk van uw inkomen in het peiljaar. Het peiljaar is het jaar waarnaar de Raad voor Rechtsbijstand kijkt om te beoordelen of u op basis van uw inkomen en vermogen in aanmerking komt voor een toevoegingsadvocaat strafrecht. Het gaat om het inkomen en vermogen dat bij de Belastingdienst bekend is. Als peiljaar wordt altijd gekeken naar twee jaar voor de aanvraag. Gaat het om een aanvraag voor een advocaat van onvermogen in 2014, dan is het peiljaar 2012.

> Meer informatie inkomens- en vermogensgrenzen

Kosten toevoegingsadvocaat

Een toevoegingsadvocaat is niet in alle gevallen helemaal gratis. Soms betaalt u wel een geringe eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage moet u betalen aan de advocaat . De overige kosten van rechtsbijstand worden dan wel vergoed door de Staat.

> Meer informatie kosten advocaat van onvermogen

Is een toevoegingsadvocaat ook goed?

Een toevoegingsadvocaat is in feite een normale strafrechtadvocaat, die naast de betalende cliënten, bereid is om ook min- en onvermogende cliënten bij te staan die anders geen advocaat zouden kunnen betalen. Een toevoegingsadvocaat denkt dus ook aan de armen. Net als in iedere branche heb je ook in de advocatuur goede en minder goede advocaten.

> Meer informatie over de dienstverlening van een advocaat van onvermogen

Waar vind ik een goede toevoegingsadvocaat?

Het is niet eenvoudig om een goede toevoeginsadvocaat te vinden, die tevens gespecialiseerd is in het strafrecht. Er zijn genoeg advocaten die strafrecht doen, maar die zijn niet altijd echt gespecialiseerd.
Wij werken daarentegen alleen samen met echte strafrechtspecialisten. Wanneer u uw strafzaak bij ons netwerk aanmeldt, brengen wij u in contact met een gespecialiseerde advocaat van onvermogen, die u kan bijstaan. Aanmelding van uw zaak bij ons netwerk is geheel gratis en vrijblijvend. U beslist pas na het gesprek met de advocaat of u de zaak wilt doorzetten of niet.

De aanvraag van de toevoeging regelt de advocaat overigens zelf. Hij dient namens u een aanvraag in bij de Raad voor Rechtsbijstand. U heeft hier verder geen omkijken naar.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden