Veelgestelde vragen pro deo advocaat strafrecht

  • Wat is een pro deo advocaat?
  • Wanneer kan ik in aanmerking komen voor een pro deo advocaat strafrecht?
  • Hoe hoog is de eigen bijdrage die ik moet betalen?
  • Kan ik een pro deo advocaat krijgen om mij bij te staan?

Wat is een pro deo advocaat?

Een pro deo advocaat is een advocaat wiens kosten worden vergoed door de Staat. U hoeft dus niet zelf de advocaat te betalen. Wel betaalt u in sommige gevallen een van uw inkomen afhankelijk gestelde eigen bijdrage.

Wanneer kan ik in aanmerking komen voor een pro deo advocaat strafrecht?

Of u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat strafrecht is afhankelijk van het soort zaak, en het stadium waarin de zaak zich bevindt, en voorts van uw inkomen en vermogen in het peiljaar.

In beginsel krijgt u in bijna alle strafzaken een toevoeging. De enige uitzondering is voor strafzaken die dienen bij de kantonrechter, tenzij er een kans bestaat dat de kantonrechter hechtenis als straf worden oplegt.
Belangrijk is wel dat er een dagvaarding is uitgereikt voor een zitting. Is er nog geen dagvaarding aan u uitgereikt, dan geeft de Raad voor Rechtsbijstand alleen een toevoeging af indien er nog bepaalde onderzoeken gedaan moeten worden (zoals het horen van getuigen of deskundigen).

Daarnaast mag uw inkomen in het peiljaar (twee jaar geleden) niet hoger liggen dan de wettelijk vastgestelde inkomensgrenzen. De wettelijk vastgestelde inkomensgrenzen vindt u hier.

Hoe hoog is de eigen bijdrage die ik moet betalen?

De eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen in het peiljaar (twee jaar geleden). In de tabel met de inkomensgrenzen kunt u zelf nagaan hoe hoog de eigen bijdrage is.
In strafzaken krijgt u overigens standaard een korting op de te betalen eigen bijdrage. In sommige gevallen kan de eigen bijdrage ook worden teruggebracht tot nihil. U hoeft dan niets meer te betalen.

Kan ik een pro deo advocaat krijgen om mij bij te staan?

Wij werken binnen ons netwerk ook met pro deo advocaten. Wanneer u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat, betekent dit dat de kosten van rechtsbijstand worden vergoed door de Staat. U hoeft zelf alleen een eigen bijdrage te betalen. Of u in aanmerking komt voor een pro deo advocaat, en hoe hoog de eigen bijdrage is die u moet betalen, kunt u zelf nagaan op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. Uw advocaat kan u hier ook meer over vertellen.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden