Gratis advocaat bij detentie

Wanneer u in detentie zit, heft u voor rechtsbijstand in het strafrecht recht op een gratis advocaat. De advocaat wordt dan door de overheid betaald. Dit kan via een last tot toevoeging die via de rechtbank wordt verstrekt, maar de advocaat kan zelf ook een toevoeging aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand zodat hij u gratis kan bijstand.

Gratis advocaat via aanvraag toevoeging

Vraagt de advocaat zelf een toevoeging aan, dan dient u een eigen verklaring vrijheidsontneming in te vullen en aan uw advocaat toe te sturen. De advocaat kan deze eigen verklaring met de aanvraag van de toevoeging naar de Raad voor Rechtsbijstand sturen. U krijgt dan geen eigen bijdrage opgelegd. De advocaat is dus helemaal gratis voor u.

Hoe werkt dit?
1. Vul de eigen verklaring vrijheidsontneming volledig in

Eigen verklaring vrijheidsontneming

2.  Stuur deze eigen verklaring zo spoedig mogelijk naar uw advocaat. De advocaat moet deze verklaring toevoegen aan de aanvraag voor de toevoeging.
3. Stuur ook eventueel een kopie van de dagvaarding of de oproeping (of overige stukken die betrekking hebben op de strafzaak) naar de advocaat.

Verder hoeft u niets te doen. De advocaat regelt de aanvraag van de toevoeging en alle overige dingen.

Gratis advocaat via last tot toevoeging

In sommige gevallen kan de advocaat ook de voorzitter van de rechtbank vragen om een last tot toevoeging af te geven als u gedetineerd bent. Of dat ook in uw geval mogelijk is, kunt u het beste met de advocaat zelf bespreken. Wilt u meer informatie hierover, neem dan even contact met ons op.

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden